Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-08@02:46:54 GMT

 زمین‌ لرزه‌های اندک زنگ هشداری برای ما هستند

تاریخ انتشار: ۲۳ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۶۶۴۸۷۶

 زمین‌ لرزه‌های اندک زنگ هشداری برای ما هستند

ایسنا/خراسان رضوی استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی گفت: زمین لرزه‌هایی که با ریشتر کم اتفاق می‌افتد باید ذهن‌ها را به سمت اهمیت لرزه‌خیزی و بحران در مشهد هدایت کند.

مهدی زارع در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به زمین ‌لرزه‌هایی که طی ۲۴ ساعت اخیر در خراسان رضوی اتفاق افتاد، بیان کرد: ساختمان‌های متعدد بلند، جمعیت زیاد و بافت آبرفتی شهر مشهد باعث می‌شود که زلزله‌های حتی متوسط در فاصله دور هم در این شهر به صورت شدید احساس شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در همان نقطه‌ای که زلزله شدید سال ۹۶ با بزرگی ۶ ریشتر ساعت ده و نیم صبح اتفاق افتاد، ساعت ۲۳ دوشنبه هم زمین لرزه شد و بنابراین به نظر می‌رسد علت ایجاد زلزله، همان گسل قبلی باشد. شانس بزرگ در سال ۹۶ این بود که زلزله در وسط روز و مکانی اتفاق افتاد که خالی از سکنه بود و محل‌های اطراف محدوده کانونی زلزله هم کم جمعیت بودند.

وی با بیان این مطلب که هم زلزله ۶ ریشتری و هم چهار ریشتری به طور شدید و نسبتا شدید در مشهد احساس شد، اظهار کرد: اگرچه مشهد بیش از ۸۰ کیلومتر از کانون این زلزله‌ها دور بوده است اما مشهد شهر پرجمعیتی است که خود حدود ۳ میلیون و همراه با اطرافش حدود ۴ میلیون نفر جمعیت دارد؛ همچنین زمین لرزه‌های متوسط اگرچه در فاصله دور هم باشند، می‌توانند در طبقات بالایی ساختمان‌های مرتفع، تکانه‌های شدید ایجاد کنند و شهر مشهد ساختمان‌های بلند زیادی دارد. به همین دلیل است که در چنین زمین لرزه‌هایی مانند آنچه دوشنبه اتفاق افتاد، برخی از مردم متوجه زلزله نمی‌شوند.

رییس شاخه زمین شناسی فرهنگستان علوم ادامه داد: بخش‌های زیادی از شهر مشهد روی آبرفت‌های ضخیم و آبرفت‌های نرم قرار دارد؛ بجز قسمت کوهسنگی که روی سنگ قرار دارد، سایر مناطق از جمله ناحیه مرکزی شهر آبرفت‌های ضخیم وجود دارد. آبرفت‌ها می‌توانند باعث تشدید امواج در مناطق شوند. این که برخی از مردم سوال می‌کنند که چطور چنین زلزله‌هایی در مشهد به صورت شدید احساس می‌شود به همین سه دلیل است.

زارع خاطرنشان کرد: زلزله‌های منطقه شهرستان فریمان مربوط به شرق لوت هستند. این منطقه بسیار لرزه‌خیز است و زلزله‌های تاریخی متعددی را هم در گذشته خودش دارد؛ مانند همین سفید سنگ که هنوز چهار سال از زلزله شدید سال ۹۶ نگذشته و مجددا در همان نقطه زلزله رخ داده است.

 مطالعات تنش در سفید سنگ انجام نشده است

عضو وابسته فرهنگستان علوم ضمن بیان این که بنا به قوانین زمین شناسی، هر اتفاقی که در گذشته افتاده است، عینا می‌تواند در آینده هم رخ دهد، بیان کرد: اگرچه دوره زمانی مطرح است و ممکن است براساس بازگشت زمین لرزه‌ها بتوانیم حدس بزنیم با توجه به این که در سال‌های اخیر زلزله شدید ۶ ریشتری در منطقه بوده، بنابراین به زودی شاهد زلزله شدید دیگری نخواهیم بود اما این به شرطی است که بدانیم میزان تنش جمع شده در منطقه مذکور چه اندازه است. هنوز در منطقه سفید سنگ و فریمان مطالعات استرس و تنش انجام نشده و تحلیل تنش صورت نپذیرفته است. بنابراین باید احتیاط کنیم که ممکن است مجددا زلزله ۶ ریشتری که در گذشته اتفاق افتاده، عینا در آینده تکرار شود.

زلزله‌های سرخس و فریمان متفاوت هستند

این استاد دانشگاه درباره زلزله منطقه سرخس گفت: دلیل و علت این زلزله‌ها با سفید سنگ و فریمان متفاوت است. این‌ها زمین لرزه‌های ناحیه کپه داغ هستند؛ رسوبات این منطقه جوان‌تر است و همچنین مخازن بزرگ گاز در ناحیه سرخس باعث می‌شود تا زلزله‌های فراوان ولی کوچک و متوسط در آنجا ایجاد شود. به دلیل زمین شناسی ناحیه کپه داغ، گسل‌های منطقه و مخازن گازی که می‌توانند محرک باشند، رخ دادن چنین زمین لرزه‌هایی متعدد اما کوچک در آن منطقه دور از ذهن نیست.

زارع تاکید کرد: کپه داغ از لرزه‌خیزترین مناطق ایران است و زلزله‌های قوچان، شیروان، بخشی از مشهد و عشق آباد از مهم‌ترین شهرهایی هستند که در تاریخچه زلزله کپه داغ وجود دارد و شناخته می‌شوند.

 زمین‌ لرزه‌های اندک زنگ هشداری برای ما هستند

وی متذکر شد: زلزله‌های خراسان زمانی آسیب‌رسان و بد بودند که در نزدیکی شهرها اتفاق افتادند. بنابراین چنین زمین لرزه‌هایی که با ریشتر کم و در مناطق کم جمعیت اتفاق می‌افتد باید ذهن‌ها را به سمت اهمیت لرزه‌خیزی و بحران در مشهد هدایت کند؛ باید به این بیاندیشیم که اگر آن زلزله ۶ ریشتری سفیدسنگ در مشهد اتفاق می‌افتاد، چه می‌توانستیم بکنیم و چه باید می‌کردیم. زمین لرزه‌های ۲۴ ساعت اخیر شاید خسارت چندانی وارد نکرده باشند اما می‌توانند فکر تصمیم‌گیران را به این موضوعات اساسی و مهم هدایت کنند.

زارع افزود: این چنین زلزله‌های اندکی می‌تواند هشداری برای مدیریت بحران در شهر مشهد باشد و خیلی ارزشمند هستند؛ چراکه خراسان و مشهد در منطقه‌ای زلزله‌خیز قرار دارد و نیشابور یکی از مهم‌ترین شهرهای ایران است که حداقل دو زلزله تاریخی به آن آسیب‌های بسیار شدیدی وارد کرده است. طبق اسناد تاریخی، نیشابور در ۱۲۰۹، ۱۲۷۰ و ۱۴۰۵ میلادی ویران شده است. آخرین زلزله شدید مشهد هم در سال ۱۴۰۵ میلادی بوده و اکنون که در ۲۰۲۱ قرار داریم و حدود ۶۱۶ سال از آن رخداد مهم گذشته است، باید به این لرزه‌ها دقت کنیم.

 رییس شاخه زمین شناسی فرهنگستان علوم خاطرنشان کرد: در هیچکدام در زلزله‌های تاریخی تمرکز جمعیت به این صورتی که الان در شهر مشهد داریم، نداشتیم. هم اکنون نیز مشهد شهری بزرگ، آباد، مهم و پرجمعیت در منطقه خراسان و کشورهای همسایه است و در شهرهای مجاورش در کشورهای همسایه هم شهری با این اهمیت و بزرگی نداریم. بنابراین باید به نکات ریز، تاریخی، حساس و استراتژیک دقت کنیم و بیش از هر چیز به لرزه‌خیزی مشهد و گسل‌هایی که می‌تواند برای ما مشکل درست کند توجه داشته باشیم.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی زمین لرزه زمین لرزه هایی چنین زمین لرزه زمین لرزه زمین لرزه ها اتفاق افتاد زلزله شدید زمین شناسی آبرفت ها زلزله ها ۶ ریشتری سفید سنگ شهر مشهد کپه داغ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۶۶۴۸۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مخالفت شدید روزنامه سپاه به ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاه‌ها

جلسه پشت جلسه و نشست پشت نشست برای اینکه ببینند برای اتفاقات چهارشنبه شب گذشته ورزشگاه آزادی چکار باید بکنند.

روزنامه جوان نوشت: تشت رسوایی کم‌کاری‌های همین آقایان بابت امور فرهنگی و اخلاقی در ورزشگاه‌ها از بام افتاده و صدای آن را همه شنیده‌اند، اما نامدیران ورزش ایران هنوز خیال می‌کنند با برگزاری چند جلسه اضطراری و وانمود کردن اینکه نگران هستند می‌توانند فرهنگ و اخلاق را به ورزشگاه بیاورند.

در این میان هم هستند کسانی که از ابتدا ساز مخالف زدند و حالا بدون اینکه متوجه تبعات داخلی و خارجی حذف بانوان از حضور در ورزشگاه‌ها باشند دم از آینده‌نگری خود می‌زنند و باد در گلو می‌اندازند که «ما گفته بودیم اینگونه می‌شود.»

اتفاقی که نباید رخ می‌داد، افتاد؛ اینکه مرد و زن در ورزشگاه به‌هم بتازند و با ادبیاتی زننده یکدیگر را مخاطب قرار دهند، چیزی بود که توقعش را نداشتیم، اما رخ داد، ولی می‌توان از همین چالش جدی یک فرصت ساخت. امروز خیلی راحت می‌توان جلوی ورود بانوان به ورزشگاه را گرفت، اما یادتان باشد اگر این اتفاق بد بیفتد، یعنی بلندگو برداشته‌ایم و به تمام جهان اعلام کرده‌ایم که با تمام ادعاهایمان در خصوص فرهنگ و تمدن تاریخی‌مان، نه فرهنگ داریم، نه اخلاق، چون حتی نمی‌توانیم یک جمعیت اندک را مدیریت کنیم.

در حال حاضر تنها راه‌حلی که به ذهن کوته‌بین کت‌وشلوارپوش‌های ورزش کشور رسیده، این است که با اهرم فشار شورای تأمین استان‌ها حضور بانوان در برخی از بازها را کنسل کنند که این خود تأیید واقعیت ناکارآمدی آقایان است و تأیید مثل معرف است که می‌گوید: «اگر در حل مسئله‌ای ناکام ماندید، صورت مسئله را پاک کنید.»

با تبعات خارجی و بین‌المللی عدم حضور بانوان در ورزشگاه‌ها فعلاً کاری نداریم که خود داستانی جدا دارد، اما باید به این نکته مهم توجه داشته باشیم که حدود یک‌سالی از حضور بانوان در ورزشگاه‌ها می‌گذرد و به‌جز اتفاق بد چهارشنبه شب شاهد اتفاق دیگری نبوده‌ایم و در همه جا بانوان با امنیت کامل در ورزشگاه حاضر شده‌اند. هرچند که انتشار برخی فیلم‌های تقطیع شده با حضور یک یا دو نفر در طول این مدت در بازی‌های مختلف و بیان کلمات زشت و رکیک از زبان آن‌ها قبلاً هم دیده شده، جریانی که به نظر می‌رسد با هدف منفی جلوه دادن حضور بانوان در ورزشگاه از مدت‌ها قبل برنامه‌ریزی داشته است. جریانی که اتفاقات چهارشنبه شب گذشته برگ برنده‌ای برای آن شد.

اما همین اتفاق باید شروع یک جریان تازه باشد. اتفاق چهارشنبه شب همه را ناراحت کرد. قبح‌شکنی از رفتار و گفتار زننده چیزی نیست که به مذاق آدمی خوش بیاید، اما ثابت کرد که ما چقدر در کار فرهنگی و اخلاق‌مداری با مشکل روبه‌رو هستیم. در یک کلمه، سال‌هاست که از فرهنگ غنی ایرانی و اسلامی دم می‌زنیم، اما حالا و با یک اتفاق همه چیز زیر سؤال رفته است.

اتفاق بدتر ممکن است بعد از این رخ دهد؛ بعد از جلسات متعدد و بی‌خاصیت آقایان کت‌وشلوارپوش، اتفاقی که ثابت می‌کند ما قدرت کار فرهنگی و اخلاقی در ورزش را نداریم و حتی نمی‌توانیم حضور تعداد اندکی بانو در ورزشگاه را مدیریت کنیم. با نهایت تأسف باید این حقیقت را بیان کنیم، اینکه شخصی به خود اجازه بدهد در محیط ورزشگاه به بانوان توهین کند مربوط به امروز و دیروز نیست و این مسئله از دیرباز در ورزشگاه‌های ایران که تا پیش از این محیطی مردانه بوده بدون هیچ مشکلی وجود داشته است. اما حالا، چون این توهین در حضور خود بانوان صورت گرفته، سروصدا به راه افتاده است. به‌طور حتم اگر این هوادار هتاک و بقیه هتاک‌ها در سال‌های قبل مورد بازخواست قرار می‌گرفتند، امروز اینگونه به خود جسارت نمی‌دادند که آنچه خود لایقش هستند را به زبان بیاورند. حال سؤال این است که آیا اگر بانوان در ورزشگاه نباشند محیط ورزشگاه فرهنگی و اخلاقی می‌شود؟ پاسخ را می‌توان از لابه‌لای برگ‌های تاریخ فوتبال باشگاهی پیدا کرد؛ «نه»!

با وجود این چیزی از کم‌کاری‌های آقایان در طول تمام سال‌های گذشته کم نمی‌شود. آقایانی که شاید امروز هم بدون توجه به تبعات بین‌المللی راحت‌ترین راه را برای فرار از مشکل پیش آمده انتخاب کنند.

دیگر خبرها

  • هشدار در دشت تبریز؛ کدام بناهای تاریخی در خطرند؟
  • زاکانی: شهرداری تهران برای مدیرانش خانه سازمانی ندارد/ به جای زمین، وام دادیم
  • دلیل پیشگوی هلندی درباره احتمال زلزله قوی در روزهای آینده
  • مشخصات و مکان زلزله امروز بعدازظهر در تهران +تصویر
  • مخالفت شدید روزنامه سپاه به ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاه‌ها
  • تبریزی از تکرار این بازی متنفر است!
  • اتفاق عجیب در لیگ برتر فوتبال ؛ یک تیم با ۲ پیراهن | تصاویر
  • اتفاق عجیب در گل گهر؛ تغییر پیراهن در نیمه دوم!
  • از رکوردشکنی فیزیکدانان تا از آب باتری ساختن چینی‌ها
  • بندرچارک لرزید